Käytä villiyrttejä resepteissä!

Villiyritit ovat mielenkiintoinen ja trendikäs raaka-ainekokonaisuus, josta saa helpolla hyvää monentyyppisiin ruokiin. Villiyrtit on kaikki luonnossa vapaasti kasvavia ja niistä saa poimia, osaa pienin rajoituksin. Suomessa on vahva marjastus- ja sienestysperinne, jota jokamiehenoikeus tukee. Villiyrtit ovat kiinnostava lisä tätä perinnettä.

Mitä on villiruoka?

Villiruoalla tarkoitetaan suoraan luonnosta saatavaa ruokaa: marjoja ja sieniä, villiyrttejä ja-vihanneksia sekä kalaa, riistaa ja poroa.Villiyrtit ovat osa villiruokaa.

Villiyrttien kerääminen on saanut nimen hortoilu, joka tulee kreikan sanasta khorta, mikä kuvaa kaikkea vihreää. Yrttien keräämisen historia on yhtä vanhaa kuin ihminen, jo kivikaudellakin käytettiin yrttejä, ainakin kumina ja väinönputki tunnettiin jo silloin. Yrteillä saatettiin maustaa tai jopa peittää pilaantuneen ruoan makua. Näitä yrttejä käytettiin myös säilönnässä, koska monet yrtit tuhoavat bakteereita ja estävät homeen muodostumista.

Suomessa luonnonkasvien hyödyntäminen ravintona on ollut tunnettua jo ensimmäisien suomalaisten keskuudessa ja on siis historialtaan viljelykasvien käyttöä vanhempaa. Vanhimpia Suomessa käytettyjä villiyrttejä ovat suomyrtti, katajanmarja, pujo, siankärsämö, pietaryrtti ja katajanmarja.

Villiyrttejä voi käyttää myös salaattina, kuten tässä.

Miten villiyrttejä käytetään ruuassa?

Villien kasvien maku voi yllättää, ja ne ovat usein voimakkaampia kuin kaupasta ostettavien vihannesten. Makuvivahteet vaihtelevat paljon: kasveista voi löytyä muun muassa mantelin, sitruunan, aniksen ja lakritsin makuja.

Käytä villiyrttejä kuten viljeltyjä kasviksia, mutta muista että villiyrttien maku on hieman voimakkaampi. Kokeile vaikka näitä helppoja reseptejä!

NOKKOSKREEMI

 • 200 g nuori nokkosia
 • 20 g Violife Prosociano vegaani juusto
 • 60 g oliiviöljy
 • Suola ja mustapippuri

Kasta nokkoset kiehuvaan veteen. Laita kaikki ainesosat tehosekoittimeen ja jauha tasaiseksi.

Kanttarellibruschetan pohjalla on maukasta nokkoskreemiä.

 

MAITOHORSMAPANNACOTTA

 • 10 dl kuohukerma
 • 5 dl maitohorsmasiirappi
 • ½ dl sokeri
 • ½ kpl vaniljatanko
 • 6 kpl liivatelehti

MAITOHORSMASIIRAPPI

 • 100 g horsman silmuja
 • 100 g sokeria
 • 1 dl vesi

Hauduta hiljalleen 20 min.

Liota liivatteet kylmässä vedessä. Laita maito, kerma, sokeri, vanilja ja horsmasiirappi kattilaan ja kuumenna. Anna hautua 30 min. Lisää liivatteet. Siivilöi. anna jäähtyä hetki. Annostele tarjoilu astiaan.

Maitohorsmankukkia voi käyttää vaikka pannacotan koristeluun.

 

 

 

 

Lisää:

http://villiyrtti.fi/villiyrtit/https://hortoilu.fi/tag/villiyrtti/

https://suomenluonto.fi/tag/villiyrtti/

https://www.martat.fi/marttailu/blogitarinoita/pohjois-karjalan-martat-kotona/kesamakuja-villiyrteilla/

http://www.vihreailo.fi/2018/04/01/kevaan-ensimmaiset-villiyrtit/

Leave a Reply